1 av 2
Strukturspiralen i granit av Takashi Naraha, 1993
2 av 2
Sörmland

Allt mer konst utmed vägarna

En 15 ton stor stenskulptur, i form av en spiral i centrala Eskilstuna, är en i raden av allt fler konstverk och utsmyckningar i rondeller, och längs med vägarna i landet. I och med att det byggs allt fler rondeller av säkerhetsskäl, så blir det också allt mer konst.

– Vi tror att en estetiskt tilltalande miljö gör att man tar det lugnare och för fram på ett mer trafiksäkert sätt, säger Jan-Eric Landh, gatuingenjör på stadsbyggnadskontoret i Eskilstuna.

Det finns inte risk att man blir distraherad om man ser något som är vackert och väcker uppmärksamhet?

– Det kan säkert finnas, men erfarenheterna är nog tvärt om egentligen. Jag tror att det här är en vinst för samhället.

Den stora granitskulpturen kallad Strukturspiralen som nu är på plats är ett konstverk av japanen Takashi Naraha från 1993. Den stod tidigare vid kyrkans hus i Eskilstuna, men svenska kyrkan har nu gett den till kommunen, som har renoverat den och förstärkt den.

Maria Lenander blev glad när hon såg att den skulle upp i den nya rondellen.

– Jag sa med detsamma, vad fint det kommer att bli.

– Åker man bil hinner man ju inte se mycket av det, men går man kan man ju lägga märke till en del, säger Arne Lindblom från Eskilstuna.

I Katrineholm dök det förra månaden upp ett konstverk i en rondell vid riksväg 56 norr om Katrineholm - tre stycken fem meter höga pilar rakt ner i rondellen. Konstnären eller konstnärerna hade inte bett om tillstånd, men kommunen har bestämt sig att den ändå vill ha konstverket kvar.

– Det dök upp från ingenstans och det stod ”för att Katrineholm känns som en fullträff”. Vi tyckte att det var trevligt så att vi begärde att få ha kvar. Det är ju inte riktigt enligt reglerna, men vi gjorde bedömningen att grejerna håller och inte är till skada för bilisterna och tagits väl emot av katrineholmarna, säger Lars Ramstedt, gatuingenjör i Katrineholm.

Även för några år sedan dök det upp spontan konst i en rondell i Katrineholm, i form av en raket, och den fick kommunen tillstånd från Vägverket att ha kvar.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista