Sörmland

Könberg och Bengtsson samordnar insatser

Med tanke på alla varsel om uppsägningar som har lagts i Sörmland, och i många andra län den senaste tiden, så har regeringen på torsdagen utsett personer som ska samordna insatserna i länen. För Sörmlands del blir det landshövding Bo Könberg och Regionförbundets ordförande Marita Bengtsson, som ska försöka underlätta krisarbetet i Sörmland.

Under den senaste tiden har bland andra industriföretagen Volvo CE, Segerström, Fuji autotech, och nu senast Sveaverken i Katrineholm, tillsammans varslat flera hundra personer om uppsägning.

– Vår uppgift från regeringen är att samordna olika insatser både från statliga myndigheter, men också från kommuner, företag och ideella organisationer, säger Bo Könberg. Vi har pratat om samarbetet mellan Eskilstuna kommun, näringslivet och högskolan för att personer som eventuellt sägs upp ska kunna plussa på sin utbildning, genom högskolekurser av olika slag.

– Sen hoppas vi få del av arbetsmarknadsresurser på samma sätt som andra län som drabbas.  Vi hoppas också få del av forskningspengar för vidareutveckling av industrin inför framtiden. Så det handlar både om kortsiktiga och långsiktiga åtgärder.

Hur ser du på läget som det ser ut idag?

– Det är olika på olika håll i länet. I går hade jag en träff med företrädare för Eskilstuna och Katrineholm och än så länge verkar det som att Eskilstuna är den del av vårt län, som så här inledningsvis drabbas hårdast. På andra håll försöker vi skaffa oss en bild av hur det ser ut, men jag har pratat med ledningen i Nyköping för någon timme sedan och där uppfattar man att det är ett bättre läge.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista