SÖRMLAND

Kritik mot filmning av vittnen

På måndag börjar alla rättssalar att filma de som vittnar i en rättegång. Det är tänkt att underlätta rättssäkerheten och vittnen ska slippa bli kallade ännu en gång om fallet tas upp i hovrätten. Istället ska man kunna se på videoinspelningen från tingsrätten. Men advokat Dick Levinson i Eskilstuna tycker att filmningen är en fara för rättsäkerheten.

– Jag tror att det ger en sämre rättssäkerhet därför att hovrätten ska döma på en film, säger Dick Levinson.

Advokaten Dick Levinson i Eskilstuna är kritisk till systemet som innebär att man i tingsrätterna nu ska filma alla vittnen. I rättssalarna runtom i landet har man installerat kameror och prövat systemet i tre och ett halvt års tid.

Men Magnus Widebeck, som är lagman i Nyköpings tingsrätt, tycker att det är bra att man inte behöver kalla in personer på nytt i en hovrättsförhandling utan att de bara behöver komma en gång:

– Det är skönt att få alla förhör avklarade en gång för alla, säger Magnus Widebeck som lagman vid Nyköpings tingsrätt.

Vittnessamordnaren Annie Cerderwall i Nyköping:

– Det underlättar eftersom målsäganden inte behöver vara med en gång till.

Men hon ser också risker.

– Det kan vara integriteten. Det är många i rätstsalen som inte vill synas och vad hamnar allt detta kan man fråga sig. Fel personer kanske kan få tag i filmerna. Men det är så många fördelar så jag måste lita på systemet.

Anna Stensson
anna.stensson@r.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista