Ebba Eriksson och Ronja Blomgren, elever på Europaskolan i Strängnäs
Sörmland

Bättre närvarokontroll på eleverna

Föräldrar till elever i gymnasieskolan ska få bättre koll på sina barns frånvaro. Flera kommuner håller just nu på att införa ett webbsystem där föräldrarna kan logga in på nätet och kontrollera sina barns närvaro, lektion för lektion.

Alla de kommunala gymnasieskolorna i Eskilstuna använder sig av webbsystemet och i Katrineholm och Nyköping är det på gång.

Även Europaskolan i Strängnäs använder sig av frånvarosystemet. Ebba Eriksson och Ronja Blomgren är elever här:

– Det är helt ok tycker jag. Man får stå för det man gör, säger Ebba Eriksson.

– Men det är lite töntigt eftersom man går på gymnasiet och det är frivilligt. Min mamma använder inte det här. Jag tror att hon litar på mig, säger Ronja Blomgren.

Syftet med webbsystemet är att få en mer systematiserad kontroll över elevernas närvaro och att föräldrarna ska kunna få en säkrare och snabbare uppdatering. Föräldrarna kan logga in och kolla sina barns närvaro via datorn. När man loggat in på hemsidan får man upp ett schema på dataskärmen, där man kan se exakt vilka lektioner ens barn har varit med på - och inte varit med på.

På vissa skolor, som S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna, finns också möjlighet att prenumerera på en sms-tjänst. Då får föräldern ett sms i sin mobiltelefon varje gång eleven är frånvarande från en lektion.

Leif Sköldberg är biträdande rektor på Rinmangymnasiet i Eskilstuna, som nyligen startade upp systemet. Han klickar sig fram bland elevlistorna på datorn.

– Vi har som mål att få in alla årskurs-ett-föräldrar så att de kan ta en större aktiv del i sina barns skolgång, säger han.

Men hur blir det med dialogen mellan föräldrar och barn?

– Man ska definivivt ha en dialog, men vi har skyldighet att föra frånvaron och rapportera detta till hemmet vilket system vi än har, säger Leif Sköldberg, biträdande rektor på Rinmangymnasiet i Eskilstuna.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista