Trasig motor trolig orsak till båtolycka

En trasig båtmotor kan vara orsaken till att två män drunknade utanför Stallarholmen i början av maj. Det enligt Strängnäspolisens utredning.
Det var den andra maj i år som två män, 31 och 32 år gamla, försvann under en båtresa mellan Stallarholmen och Ringsö i Mälaren. Männen var båda vana vid sjön och hade åkt sträckan i 20 års tid, säger polisinspektör Per Karell. Därför misstänkte man tidigt att det rörde sig om en olycka. Männens hittades redan dagen efter upp och ned vid Hermansskär utanför Stallarholmen, men de döda männen hittades inte förrän nu i helgen. Och redan när båten hittades trodde sig polisen kunna se vad orsaken till olyckan var - motorns gashandtag, som man också styr båten med, var borta, och att det lossnat kan ha gjort att båten kapsejsat, säger Per Karell på Strängnäspolisen. Han har också fått veta att liknande olyckor skett tidigare. Men Mats Rosander, på Sjösäkerhetsrådet, säger att en sån här olycka är mycket ovanlig. Enligt honom är det osannolikt att det beror på ett fabrikantfel på motorn. Och på Yamaha, fabrikatet på den trasiga båtmotorn, säger man sig aldrig ha hört talas om nåt liknande. Men enligt Pontus Liljequist, divisionchef på Yamaha Motor Scandinavia, så är det här ändå nåt som man bör undersöka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".