Sörmland

Kostnad för hyrläkare ökar kraftigt

Hyrläkarna i Sörmland kommer i år att kosta 68 miljoner kronor, enligt en prognos från landstinget. Det är en ökning med 7 miljoner kronor jämfört med förra året och en ökning med hela 40 miljoner jämfört med 2004, då hyrläkarstopp infördes.

– Det är en väldigt hög kostnad och en kostnad som vi absolut måste arbeta med, säger Jörgen Danielsson, s, ordförande i landstingsstyrelsen.

– Det är ett problem som inte vi själva klarar av. Det utbildas alltför få allmänläkare i landet och ska vi klara av att minska hyrläkarkostnaderna, så måste vi samarbeta med andra län. Om bara Sörmland skulle säga att vi inte ska ta in några hyrläkare, så skulle det resultera i att vi på många vårdcentraler inte skulle ha några distriktsläkare.  

Kampen om de allmänläkare som finns i landet är tuff. Bristen har gjort att vissa vårdmottagningar är helt i händerna på hyrläkare för att få verksamheten att gå runt. Men det innebär också en ökad kostnad för landstingen.

– De kostar lönemässigt ungefär dubbelt så mycket, säger Ingrid Mårselius, personaldirektör och biträdande landstingsdirektör i Sörmland.

Även om hyrläkarna ofta hjälper upp en omöjlig situation i vården så finns det också problem med det. Patienterna får sällan samma läkare vid sina återbesök och personalen på mottagningen får en stor arbetsbelastning när de ska introducera läkare i olika rutiner. Samtidigt är det vanligare att hyrläkaren remitterar patienten till andra undersökningar, som i sin tur gör kostnaden för landstinget högre. 

– Många kanske tycker att man inte man inte tar ett långsiktigt ansvar för patienter, utan man beställer många dyra undersökningar. Är det en doktor som känner patienten sedan lång tid tillbaka, så kanske det inte blir samma typ av insatser, säger Ingrid Mårselius.

Kostnaden för hyrläkare i Sörmland väntas i år uppgå till 68 miljoner kronor men i åtgärdspaketet, som den nya majoriteten lagt fram, nämns det inte om några nedskärningar inom det här området. 

Micael Sternklint
micael Sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".