Sörmland

Psykosociala team kan ersätta hyrläkare

En lösning för att komma åt problemet med de höga kostnaderna för hyrläkare i Sörmland kan vara att satsa på så kallade psykosociala team. Det innebär att annan personal än just läkare ska finnas till hands för att hjälpa patienter, som mår dåligt fysiskt eller psykiskt. Diskussioner pågår enligt landstinget om det här.

– Ett besök på en vårdcentral kanske inte alltid måste ske hos en läkare, utan det kan vara lika värdefullt att besöka en distriktssköterska, sjuksköterska, sjukgymnast och många andra yrkeskategorier, säger Jörgen Danielsson, s, ordförande i landstingsstyrelsen.

De psykosociala teamen skulle avlasta en redan hårt pressad läkarkår. Och då handlar det om såna krämpor och sjukdomar som kan lösas på annat sätt än genom just kontakt med läkare. Det här är något som man verkar överens om i Landstinget Sörmland.

– Jag tror att det finns mycket att hämta om man jobbar mer med psykosociala team – kuratorer och psykologer, så att man använder sig också av andra kompetenser inom primärvården, säger Marie-louise Forslund Mustaniemi, kd, oppositionsråd i landstinget.

Ingrid Mårselius, personaldirektör och biträdande landstingsdirektör i Sörmland är ganska övertygad om att vi snart kommer se psykosociala team ute i verksamheten.

– Jag hoppas att det ska få genomslag ganska snart, för jag vet att det pågår en diskussion ute i våra verksamheter.

 Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".