1 av 2
2 av 2
Sörmland

Antalet asylsökande med avslag ökar

Nu ökar antalet asylsökande som gömt sig efter att ha fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Ungefär 75 personer misstänks gömma sig i Sörmland och när det gäller hela landet handlar det, enligt Migrationsverket om över 12 000 personer. Men någon tillfällig lättnad av asylreglerna, så som man gjorde för några år sedan, är inte aktuell. Regeringen satsar i stället resurser på att skicka hem de som fått avslag.

I november 2005 införde den dåvarande regeringen en tillfällig lag, som gjorde det möjligt för migrationsverket att vara generös med uppehållstillstånden. Asylsökande, som vistats länge i landet, eller som var sjuka, skulle få stanna. 17 000 personer fick då tillstånd av totalt 30 000 som ansökte. 8 000 av dem var gömda personer.

– En sådan tillfällig lag skickar bara fel signaler. Intrycket man får är ju då att om man bara lyckas hålla sig länge nog i landet så blir det nej man fått ja till slut, säger migrationsminister Tobias Billström.

Amina Sultan är 35 år gammal och ha vistats i Sverige i sex år och de senaste två åren har hon varit gömd efter avslag om uppehållstillstånd av både migrationsverket och migrationsdomstolen.

Hon berättar om ett liv vid sidan av samhället utlämnad åt vänners välvilja när det gäller tak över huvudet och arbete.

Hon jobbar när hon får jobb via sina bekanta och då handlar det oftast om svartbetalt städarbete, eller om att ta hand om bekantas barn.

– Det senaste städjobbet var arbete två heldagar per vecka och gav mig tusen kronor för en månad, berättar hon via tolken Marlin Odisho Khoshaba.

Nätterna tillbringar hon när hon får på golvet hos bekanta, men ofta blir det också ute i de fria.

– Jag har fått ont i ryggen och i ena benet. Jag kan träffa migrationsverkets läkare, men det enda jag får där är smärtstillande medicin mot alla krämpor, berättar hon. Någon riktig undersökning blir det aldrig.

Amina Sultan har alltså varit i Sverige i sex år och vågar inte återvända till sitt hemland Etiopien eftersom hon där var politiskt aktiv och hotas av fängelse eller till och med döden om hon återvänder, berättar hon.

Hon har medverkat i tidningar i Sverige, då hon berättat om det politiska läget i Etiopien och tidningsartiklarna har med all säkerhet nått regeringen i Etiopien via ambassaden i Stockholm.

Men från regeringshåll har hon inget stöd att hämta. Där finns inga planer på humanare behandling av asylsökande. Resurser satsa i stället på att migrationsverket ska kunna hantera ärendena ännu snabbare och att de som fått avslag snabbt ska kunna återvända till sina hemländer.

– De som återvänder ska vi hjälpa med ekonomiskt stöd så att de kan komma igång, säger migrationsminister Tobias Billström. Det ingår i det vi kallar för återvändande projektet, tillägger han.

I övrigt förlitar han sig helt och hållet på rättssystemet och de prövningar av ärenden, som görs först i migrationsverket och senare också i migrationsdomstolen.

– Var och en har ju sin rätt av få sin sak rättssäkert prövad. Men var och en ska sedan också respektera beslutet och frivilligt återvända med vårt stöd vid ett nej från myndigheterna, fortsätter Billström.

Förutom förstärkningar för 40 miljoner kronor till migrationsverket ska också samarbetet mellan verket, polisen och kriminalvårdens transporttjänst förbättras, enligt Billström.

Inget av det här får Amina Sultan att våga vända kosan mot Etiopien igen. Hon slits mellan sitt icke-liv i Sverige och drömmen om egen bostad, jobb och familj, men inser att det inte kan förverkligas inom de närmaste två åren. Hon hoppas att  det kan vända om två år för då faller migrationsdomstolens senaste beslut om henne för fyra rås gränsen och då blir det fritt fram för henne att försöka igen.

– Jag ger inte upp. Jag tror på ett positivt beslut då, säger Amina Sultan utan någon egentlig övertygelse i rösten.

Reino Helin
reino.helin@sr.se 
Tolk: Marlin Odisho Khoshaba 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".