sörmland

"Brist på personal ökar inte olyckor"

Sjöfartsinspektionen ser inget samband mellan bristen på personal inom sjöfarten och en ökad risk för olyckor, på grund av lågt bemannade fartyg, detta med anledning av den oro för en ökad olycksrisk, som Sveriges Radio rapporterat om tidigare idag.

Det finns tydliga regler för hur många man skall vara, för att framföra olika typer av fartyg, och de är tillräckliga säkra menar sjöfartsinspektionen.

Jan-Sture Wahlqvist på Sjöfartsinspektionen ser inte att bristen på personal inom sjöfartssektorn skulle ha någon betydelse för säkerheten eftersom bemanningen regleras enligt lag och anses fullt tillräcklig.

Däremot vill myndigheten ha bort de mindre fartyg som lagligen framförs av enbart två personer. Man jobbar också internationellt för att den här typen av fartyg skall bemannas med minst tre stycken, något man också fått visst gehör för.

På de här båtarna så är risken för uttröttning stor och internationellt sätt så är de överrepresenterade i olycksstatistiken säger Jan-Sture Wahlqvist på Sjöfartsinspektionen.

--Ju färre människor man har ombord i båten ju mer måste man jobba, det gör att risken för övertrötthet är påtaglig och det vill vi ha bort, säger Wahlqvist.

Men de redare vi pratat med håller inte med om att personalbristen inte har skulle ha någon betydelse för säkerheten. Risken är nämligen att personal som jobbar på båtarna snabbare än förut blir befordrade utan att ha så mycket praktisk erfarenhet, det säger Percy Österström på Österströms rederi i Norrköping.
– Det finns en risk för att kvalitén sjunker och det är ju en säkerhets- och kvalitetsfråga för fartygen, menar Österström.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista