Kommuner bryter mot las-reglerna

Nästan alla Sörmlands kommuner bryter mot Lagen om anställningsskydd, LAS. Det anser fackförbundet Kommunal. I många sörmländska kommuner finns anställda som går på så kallade oegentliga vikariat. alltså tjänster där vikarien inte vikarierar för nån speciell person. Det är olagligt, hävdar Kommunal.
- Man får inte ha sådana vikariat, säger Sten Elofsson, ombudsman på Kommunal, som nu förhandlar med arbetsgivaren om att omvandla omvandla dessa till tillsvidareanställningar. Ofta finns det, som fackförbundet Kommunal anser är oegentliga vikariat, inom skolor och barnomsorg i kommunerna. Med oegentligt vikariat menar Kommunal att man har ett vikariat där det inte står vem man vikarerar för och då menar facket att man istället ska ha en vanlig fast tjänst. Vingåker är värst I Nyköping har fem personer redan tillsvidareanställts efter Kommunals förhandlingar och man förhandlar här om ytterligare 20 personer, i Flen och Katrineholm rör det ett tiotal personer i respektive kommun. Men det är en kommun i Sörmland som har betydligt fler oegentliga vikariat än andra. I Vingåker har man hittat så många som 73 fall. Varför man just Vingåker har upptäckt så många som 73 fall av oegentliga vikariat vet inte Sten Elofsson, men han säger anledningen till de oegentliga vikariaten ofta är komunernas dåliga ekonomi. - Man vågar inte anställa folk och man tar in de på korta och otrygga anställningar för att lätt kunna bli av med dem, säger Sten Elofsson. Personalchefen i Vingåker, Tommy Gustavsson, säger att ofullständiga kontrakt kan vara en orsak till att det ser ut som om kommunen bryter mot lagen om anställningsskydd, las. Kommunen ser nu över anställningskontrakten tillsammans med facket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".