Sämre skydd mot giftig fisk

Svenska konsumenter får i framtiden ett sämre skydd mot livsmedel innehållande giftiga dioxiner än konsumenter i andra EU-länder.
Detta efter en uppgörelse om ett undantag från skärpta EU-regler om fisk från Östersjön, som svenska förhandlare fått igenom i Bryssel. Det trots att fet östersjöfisk som lax, och strömming i framtiden inte ens får användas som djurfoder i andra EU-länder. Konsumentverkets ansvarige för mat- och miljöfrågor Marita Axelsson är delvis kritisk till undantaget och säger till Sveriges Radio Sörmland att det är märkligt att man valt att ta hänsyn mer till producenterna än till konsumenterna. Anledningen till undantaget från EU-regeln är att svenska konsumenter anses så medvetna att det räcker med kostråd för att minimera riskerna av dom gifthaltiga livsmedlen. Enligt livsmedelsverkets rekommendationer ska flickor och kvinnor i fertil ålder äta fet östersjöfisk en gång i månaden - andra högst en gång i veckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".