Långsamma åklagare i Eskilstuna

Åklagarna i landet har svårt att leva upp till lagen om att ungdomsbrott ska utredas snabbt. Näst långsammast i landet är åklagarmyndigheten i Eskilstuna där en genomsnittlig utredningstid är 100 dagar. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.
Snabbast i landet är Växjö där utredningstiden är 50 dagar. I Nyköping tar en utredning av ett ungdomsbrott i genomsnitt 72 dagar. -Arbetssituationen och resurserna för åklagarna räcker inte till - och det kan vara en förklaring till att det dröjer för länge innan det fattas beslut om åtal i ungdomsbrott. Det säger chefsåklagare Anders Öjert till Sveriges Radio Sörmland. Enligt lagen ska beslut om åtal fattas inom 42 dagar om brottet kan ge fyra års fängelse. Chefsåklagare Anders Öjert säger att åklagarkammaren i Nyköping, där också Katrineholm ingår, har sex åklagare i allmänna mål. 1996 var man nio. - Det kommer allid in nya brottsanmälningar och är det en härva då prioriteras det, dessutom är åklagare i rätten kanske tre dagar i veckan. Dessutom jobber vi ju i Katrineholm också så resorna till och från Katrineholm tar tid, säger chefsåklagare Anders Öjert, som menar att det är bättre att det tar lite längre tid, än att man slarvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".