Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Unga far illa om åtal dröjer för länge"

Polisen behöver mer resurser för att i tid kunna utreda brott. Då skulle åklagarna kunna fatta beslut om åtal tidigare än idag. Det menar chefsåklagaren i Eskilstuna, Ulf Stålhane. Enligt uppgifter från Riksåklagaren är åklagarkammaren i Eskilstuna näst sämts i landet när det gäller att fatta beslut om åtal i ungdomsmål.
- Polisen har haft en för dåligt dimensionerad resurs. Det förekommer att ärenden blir liggande även hos oss, men har vi ärendet klart från polisen kan vi fatta beslut om åtal inom högst en vecka, säger chefsåklagare Ulf Stålhane. Enligt lagen ska det ta sex veckor, eller 42 dagar, tills beslut tas om åtal efter det att en misstänkt är delgiven misstanke om brott. Men förra året tog det i genomsnitt 100 dagar för åklagarmyndigheten i Eskilstuna att fatta beslut om åtal i ungdomsmål. Snittet i landet är 76 dagar. Polisen har för lite resurser I Nyköping tog det i snitt 72 dagar. Det betyder att åklagaremyndigheten i Eskilstuna är näst sämts i landet. Umeå är sämst med 112 dagar. Växsjö är snabbast med 50 dagar. Att det tar för lång tid beror på att polisen, som ansvarar för brottsutredningarna, har för lite resurser, menar chefsåklagare Ulf Stålhane. Sundsvall hade drygt 100 fler ärenden förra året än Eskilstuna, men det tog bara hälften så lång tid att fatta beslut om åtal där jämfört med i Eskilstuna. - Jag är inte ett dugg förvånad. Men vi måste få förundersökningarna klara först. Jag vet att det är för långa tider och det är därför vi har fört diskussioner med polisen, som är medvetna om detta. Vad beyder det att det dröjer? - När det gäller unga lagöverträdare är det angeläget att samhällets reaktion kommer så snabbt som möjligt. Var och en som har en brottsmisstanke hängande över sig far illa över att vänta, extra allvarligt är det om det är en ung människa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".