Niondeklassarnas betyg har försämrats

Niondeklassarnas vårterminsbetyg i Eskilstuna och Nyköping har försämrats krafigt sedan förra vårterminen. Det visar skolförvaltningarnas sammanställningar av slutbetygen.
En fjärdedel av alla niondeklassare i Eskilstuna har inte behörighet till de nationella programmen. Sociala problem, låg utbildningsnivå bland föräldrarna och en ökad invandring är några förklaringar, som kommunen har. Vårterminen förra året var lite drygt 15 procent av niondeklassarna i Eskilstuna inte behöriga att söka de nationella programmen på gymnasiet. De hade icke godkänt betyg i ett eller flera kärnämnen, svenska, matematik eller engelska. I år är siffran närmare 23 procent, vilket är en kraftig försämring. Samma negativa trend finns i Nyköping. Drygt 16 procent är inte behöriga där jämfört med närmare 12 procent för ett år sedan. I Eskilstuna har niorna i alla skolor försämrat sina betyg. Sämst är Fröslundaskolan med 39 procent underkända elever. Tegelvikens skola är bäst med sex procent icke behöriga. Enligt kommunen beror försämringen på att skolan tagit emot många ivandrarelever förra året och på de sociala problem, som bland annat leder till skolk. I flera andra kommuner, som exempelvis Gnesta, Strängnäs och Katrineholm har man ännu inte kunnat uppge någon sammanställning över vårterminsbetygen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".