Dåligt skydd av skogsmark

Länsstyrelsen i Sörmland och landshövdingen Bo Holmberg får hård kritik för att man inte lever upp till de statliga miljömålen om skyddsvärd skogsmark, trots att de statliga medlen för skydd av skog aldrig varit större.
Kritiken framförs i en granskning som har gjorts i det kommande numret av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur. Länsstyrelsen i Sörmland är enligt den granskning som Svenska Naturskyddsföreningen gjort, ett av de två län som ligger sämst till för att klara de statliga miljömålen att skydda två procent av skogen från avverkning inom en tioårsperiod. Enligt Naturskyddsföreningen kommer det att ta upp till 60 år innan målet är uppfyllt i Sörmland om miljöarbetet fortsätter i samma takt som idag. Hittills har Sörmland bara lyckats skydda en tredjedel så mycket skog som grannlänet Östergötland. Det trots att de statliga anslagen för skydd av skog är större än någonsin. Enligt Sveriges Natur så har Sörmland stadigt legat i botten i Naturskyddsföreningens skogsgranskningar och på tidningens hemsida uppmanas allmänheten skicka ett färdigformulerat kritiskt epost-meddelande adresserat till landshövding Bo Holmberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".