Högerextrema grupper inbjudna till musikfest

Ett av banden som ska spela på musikfesten på Kuggnäs motorgård utanför Nyköping, har en bakgrund i rent nazistisk extrem vit maktmusik.
Gruppen som kartlagts av medarbetare på tidskriften Expo heter Heroes och kommer från Borås. Från början hette bandet Dirlewanger, efter en tysk SS-officer. Bandet hörde hemma i den mest hårdföra nazistiska vit maktsfären med texter om att med våld och vapen förena vår nation. Bandet splittrades och bytte namn till Heroes in the snow och gav ut musik på Ragnarök Records, ett av dom mera ökända vit makt bolagen i Sverige. Idag heter gruppen bara Heroes men enligt Expo finns det än idag kopplingar till vitmaktrörelsen trots medlemmarnas avbön. Hans Westmar, kommissarie på polisens kriminalunderrättelsetjänst, säger att dessa uppgifter ändrar polisens uppfattningen en del, eftersom det finns en risk att såna band kan locka till sig en oönskad publik med högerextrema åsikter. Det tror också Richard Slätt på tidningen Expo. Arrangören Kuggnäs motorgård vill inte kommentera uppgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".