Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyköpings kommun bemöter kritik om missbruksvård

Nyköpings kommun håller inte med om kritiken om att missbruksvården har för lite resurser, och att det skapar överbeläggning på den psykiatriska kliniken.
Kritiken kom igår från Jonas Borgman, tillförordnand chefsöverläkare på Nyköpings psykiatriska klinik, som sa så här om missbruksvården i Nyköping i våra sändningar på torsdagen: - Inom missbruksvården i kommunen behövs det mer resurser. Det blir mycket återfall, patienter som kommer tillbaka för avgiftning gång på gång. Socialdemokraten och individ- och familjenämndens ordförande Birgitta Andersson säger att kommunen lägger 20 miljoner per år på missbruksvården, vilket är ungefär 500 kronor per invånare. Hon håller inte med Jonas Borgman. - Vi kan inte lyckas med alla som behöver hjälp. Sen finns det ju de som absolut inte vill ha någon hjälp av Nyköpings kommun, de vill gå sina egna vägar. Sjuksköterskan Marie Johnsson på Nyköpings psykiatriska klinik är skeptisk till hur kommunen behandlar patienter med dubbeldiagnos, alltså de personer som både är psykiskt sjuka och missbrukare. Hon tycker att de i åsidosätts. Den kritiken håller tillförordnande avdelningschefen på kommunens missbruksavdelning Ann Ölve med om. Men hon menar att det är svårt att hjälpa de med dubbeldiagnos. - Du kan inte ställa samma krav på dem, de söker ofta psykriatisk hjälp. Det kommer de alltid göra. Birgitta Andersson, individ och familjenämndens ordförande, som säger till Sveriges Radio Sörmland att hon ska ta kontakt med Jonas Borgman för att diskutera den här frågan, säger också hon att kommunen inte hjälper patienter med dubblediagnos tillräckligt. Hon har dock ingen bra lösning på problemet, förutom att leta lämpliga bostäder till dubbeldiagnostiska patienter. - De är svåra att hitta, men när vi hittar dem försöker vi stötta dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".