Fängelse för Volvostölder

Det blev fängelse i två år och sex månader för de båda huvudmännen i den omfattande stöldhärvan på Volvo Parts i Eskilstuna. Ytterligare en man fick fängelse i ett år.
Dessutom dömdes tre andra till lägre straff. Fem av de sex dömda har varit anställda på bland annat företagets reservdelslager och de har på uppdrag av två utomstående personer fört ut ett stort antal reservdelar, allt från muttrar till cylindrar, mototrer och förarhytter, men även tre bärbara datorer. För reservdelarna har de fem enligt egna uppgifter tjänat sammanlagt minst 600 000 kronor. De båda huvudmännen, 31 och 29 år gamla, dömdes till fängelse i två år och sex månader. Fängelse i ett år blev det för en 29-åring som var en av de två som anses ha tagit de första initiativen till stölderna. Men den andre, en 28-årig man, fick villkorlig dom och samhällstjänst. För en 26-åring som varit mindre inblandad, blev det villkorlig dom med dagsböter. Det blev det också för den 54-åring dom åtalats för häleri. Rätten valde att tro på att 54-åringen handlat i god tro när han förvarade en del av stöldgodset och var med när en del av det såldes. De inblandade har erkänt en del av stölderna, men under rättegången vädjade männens försvarsadvokater om att straffen skulle mildras till samhällstjänst. Bara en av de dömda fick samhällstjänst, och åtminstone en av de dömdas försvarare säger att domen kommer att överklagas. Volvo har dragit tillbaka sina skadeståndsanspråk mot de inblandade, framför allt eftersom det har varit svårt att fastställa beloppet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".