Äldre och funktionshindrade får inte rätt boende

Kommunerna i Sörmland har inte tillräckligt med särskilda boenden för äldre och personer med funktionshinder. Det anser Länsstyrelsen.
Många får därför inte det boende som de önskar, behöver och har rätt till. Som det är nu får bara en mindre del av de som behöver särskilt boende hjälp. Det säger Monika Hammertjärn, socialkonsulent på länsstyrelsen och ansvarig för tillsynen av just äldrevården i Sörmland. Enligt socialtjänstlagen och lagen om särskilt stöd till funktionshindrade, LSS har äldre personer och personer med funktionshinder rätt till särskilt boende om de behöver det. Men, menar Monika Hammertjärn, kommunernas ansträngda ekonomiska sitution gör att den rättigheten inte uppfylls i den utsträckning som den borde göras. I grund och botten handlar det om att det saknas boenden i kommunerna. Däremot så löser ofta kommunerna de enskildas situation på andra sätt. Men det här skapar i sin tur, enligt Hammertjärn, andra problem eftersom kommunerna då inte ger avslag på en ansökan. Det gör att besluten inte går att överklaga till länsrätten där enskilda, genom en dom, kan tvinga kommunerna att göra vissa saker. - Det innebär en rättsosäkerhet för den enskilde. Det är ju bättre om kommunen lämnar ett rent avslagsbeslut så att den enskilde kan överklaga till Länsrätten, säger Monika Hammertjärn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".