Samarbete Eskilstuna-Västerås ska skapa fler jobb

Eskilstuna och Västerås har inlett ett samarbete för att försöka skapa fler arbeten och öka företagandet i regionen. Man hoppas på att arbetspendlingen mellan städerna ska öka.
-Men samtidigt så behöver kommunikationerna mellan Västerås och Eskilstuna också förbättras, säger Karl-Erik Pettersson, länsarbetsdirektör i Västmanland.
-Jag tror säkert att det finns intresse av att räta ut järnvägslinjen och bredda vägarna, säger Karl-Erik Pettersson. Under flera år har kommunerna, Eskilstuna och Västerås, diskuterat samarbete inom en rad olika områden. Ett tag såg det ut som om energibolagen skulle gå samman, men det sprack. Dessutom har kommunerna haft gemensamma kommunsstyrelsemöten då och då i flera år. Tegelviksskolan i Kvicksund och Mälardalens högskola är två exempel på samarbete. Nu har ett nytt samarbete inletts tillsammans med länsarbetsnämnderna för att gemensamt försöka utveckla arbetsmarknaden. Målet är att öka sysselsättningen och öka tillväxten. I framtiden ska högskolan, näringslivet, och både den privata och offentliga sektorn se de båda städerna som en arbetsmarknadsregion, vilket också har sin grund i EU:s sysselsättningsstrategi. Målet är att öka sysselsättningen och öka tillväxten, få fler i arbete och skapa fler företag. Gemensamma utbildningar Ett exempel kan vara att kommunerna gör gemensamma upphandlingar av utbildningar och samordnar kunskaper och kompetens och gör upp gemensamma strategier för att utbilda och skapa jobb och de båda kommunerna vill göra gemensam sak för att försöka få fler invandrare i arbete. Det finns en vilja att mjuka upp gränserna mellan kommunerna och staten och att samarbeta mer och ta tillvara gemensamma resurser, menar både Länsarbetsnämnderna och de båda kommunerna. Det finns också en rad intressanta utvecklingsområden, menar man, som exempevis lager och logistikbranschen, byggsektorn och vård och omsorg där det enligt Länsarbetsnämnden har ett stort behov av personal. Framöver kommer allt fler att gå i pension vilket ställer högre krav på arbetsgivarna vid rekrytering och ett samarbete över kommun- och länsgränser kan motverka bristen på arbetskraft, tror de ansvariga i kommunerna och på Länsarbetsnämnderna. År 2015 kommer 1,7 miljoner personer i Sverige att lämna arbetsmarknaden, men bara 1,3 går in på arbetsmarknaden. Ökad pendling Idag pendlar 1300 personer varje dag mellan Eskilstuna och Västerås och det kan bli fler framöver, menar Karl-Erik Pettersson Länsarbetsdirektör i Västmanland. - Det är jag övertygad om. Det är ju bättre att flytta på sig och få ett arbete än att vara arbetslös. Länsarbetsdirektören i Sörmland, Göran Olsson, menar att samordning mellan länsarbetsnämnderna i Sörmland och Västmanland kan ge fördelar. - Vi tittar på vad vi kan göra gemensamt, vilka grupper vi kan jobba med, invandrargrupper till exempel, och vi har redan etablerade samarbetsformer på industrisidan, säger Göran Olsson. - Vad jag ser att vi bör göra är att tydliggöra regionen och tydliggöra att det finns möjligheter till pendling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".