Kritik mot dålig utredning av privat vårdcentral

Landstinget fortsätter nu utredninsarbetet om att privatisera ytterligare en vårdcentral i Sörmland. Vid ett möte på tisdagen så fattades beslut om att fortsätta utreda möjligheten att lägga ut Eskilshems vårdcentral i Eskilstuna på entrepenad.
Beslutet kritiseras av Anna Hanborg, ledamot för vänsterpartiet i Nordvästra hälso och sjukvårdsnämden. Orsaken är bland annat att privatiseringen av en vårdcentral i Vingåker för tre år sedan inte utvärderats trots att det var ett försök. Den utvärderingen hade varit viktig i disskussionen om en ny privatisering, menar Anna Hanborg. I övrigt har vänsterpartiet starka ideologiska skäl till varför man inte vill att offentlig verksamhet som exempelvis vårdcentraler ska privatiseras. De ställer sig också mycket frågan till att just socialdemokraterna väljer att ställa bakom ett förslaget om ytterligare privatiseringar. Vårdcentralen i Vingåker privatiserade för tre år sedan på försök. Det var ett sätt att komma tillrätta med dom problem vårdcentralen haft, det gällde bland annat svårigheterna att hitta läkare som kunde tänka sig att jobba kvar i vingåker. Enligt Anna Hanborg har dock inte privatiseringen lett till att fler läkare tillsvidareanställts, i stället ser bemanningen ut ungefär på samma sätt som innnan. Också när det gäller vårdcentralen i Eskilstuna som nu är aktuell är det bland annat svårigheten att behålla läkare som gör att landstinget nu överväger att överlåta driften av vårdcentralen i privatregi. Där hade en utredning varit bra att ha som underlag, menar Anna hanborg, men det finns redan underlag som är tillräckligt menar Rigmor Breidemalm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".