Sonen utan mat, mamma kräver pengar av kommunen

En mamma till en tio-årig pojke i Sanda i Strängnäs kräver 500 kronor i ersättning av kommunen för att sonen inte fick varm mat i skolan när det var strejk i Strängnäs två veckor i maj. Ritva Pitkänen, som mamman heter, anser att det är en principfråga.
- Det var konstiga och sönderhackade dagar. Det har blivit en merkostnad för mig och jag kräver pengar av kommunen, säger Ritva Pitkänen. I tio skolodagar körde Ritva Pitkänen mat till sin son i skolan för att han skulle få mat under strejken. I ett brev till kommunen kräver hon ersättning för lunch och fraktkostnader. Skolverket har tidigare sagt att grundskolor som inte serverade lunch till eleverna under Kommunals strejk bröt mot skollagen. - Jag har betalat skatt för maten, det är det jag tänker på. Jag har redan betalat för det och så får han plötsligt ingen mat, säger Ritva Pitkänen. Frågan om ersättning för utebliven lunch har blivit en principfråga, precis som utebliven barnomsorg under strejken. Många kommuner ersätter föräldrar, som inte hade barnomsorg vid strejken, men när det gäller utebliven lunch på dagis eller i skolan blir det ingen ersättning - i alla fall inte i Strängnäs. Johan Zahrisson, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att det är orimligt och han menar att i så fall skulle alla skattebetalare få något mindre skatt eftersom det dom betalat skatt för inte serverades. Dessutom skulle kommunen ses som strejkbrytare om den ordnade maten genom exempelvis cateringfirmor. Men Ritva Pitkänen tänker gå vidare när kommunen nu säger nej. - Jag provar väl i alla fall, det här gäller mig och alla andra barnföräldrar, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".