Vrenabo får rätt mot före detta Gullfiber

Efter flera års kamp har Vrenabon Ulrika Cummings fått rätt mot länsstyrelsen och före detta Gullfiber som nu heter Saint Gobain Isover. Häromdagen togs dom vatteprover som hon krävt och som ska ge svar på om företagets industritipp förgiftat hennes brunn.
Företagets miljöchef Jeanett Hounsgard säger i en kommentar att företaget är beredd att ta sitt miljöansvar då det gäller grannarnas brunnar, i första hand genom att täta tippen så den inte kan läcka några gifter. Efter tre års kamp, inte bara mot det internationella storföretaget Saint Gobain Isover som tidigare hette Gullfiber, utan också mot länsstyrelsen så togs häromdagen dom vattenprover som Ulrika Cummings krävt så länge. Vattnet i brunnen, som familjen Cummings inte vågat dricka av sen dom förstod att industritippen kunde läcka, ska analyseras på ett 40-tal olika mer eller mindre giftiga grundämnen och miljögifter. I framtiden ska prover tas i brunnen fyra gånger om året. Länsstyrelsens beslut att förelägga Saint Gobain Isover att mäta vattentäkten kommer under galgen först sedan miljödomstolen tvingat länsstyrelsen att agera. Dessutom kommer beslutet i grevens tid eftersom bolaget lägger ned all verksamheten i Vrena. Ulrika Cummings tror inte att bolaget kommer att åtgärda brunnen om det visar sig att vattnet är giftigt och hon tror inte heller att bolaget kommer att lägga ned dom miljoner som krävs för att sanera tippen när dom inte ska vara kvar längre:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".