Bredband binder samman över 100 orter

Ett nytt bredbandsnät ska byggas för 113 orter i Esklistuna, Gnesta, Katrineholm, Oxelösund, Nyköping, Trosa, Strängnäs, och Vingåkers kommun. Det är Regionförbundet Sörmland och Teracom som har tecknat en så kallad avsiktsförklaring om bredbandsbygget.
Flens kommun har tidigare under våren tecknat en avsiktsförklaring med Teracom. Oavsett om du bor i Bettna eller Åker ska du få möjlighet att ha bredband inom något år. Utbyggnaden ska ske i samarbe med lokala nätbolag och väntas vara klart om ett år. Operatörer ska hyra in sig på nätet och erbjuda bredbandstjänsterna. 85 procent av företag och hushåll som utbyggnaden omfattar ska om drygt ett år ha samma möjlighet att koppla upp sig mot nätet som de som bor i centrala Stockholm, till samma kostnad, oavsett var man bor, till uppskattningsvis 350 kronor i månaden, uppger Ronnie Wanberg, projektledare i projektet Bredband Sörmland för Sveriges Radio Sörmland. Infrastrukturen byggs, men marknaden avgör om det är lönsamt. - Jo, men vi skapar torget för marknaden. Finns det inget torg finns det ingen marknad. Skapar tillväxt Satsningen beräknades från början kosta 250 miljoner. Enligt Ronnie Wanberg på Bredband Sörmland, ett projekt under Regionförbundet Sörmland, beräknas satsningen kosta 200 miljoner kronor. Den ses som en av de ansvariga som en av de viktigare illväxtfaktorerna i länet. Man hoppas att företag etablerar sig även på de mindre orterna och att det på sikt skapar jobb. Man hoppas också att det innebär att folk bor kvar på orten och jobbar eller studerar på distans. - Tillgång till internet är en förutsättning för nyetableringar har undersökningar visat, säger Ronnie Wanberg på Bredband Sörmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".