Kommunal kritiskt till Ekströms löneökning

Kritiken växer mot förslaget att höja lönen kraftigt för kommunsstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Hans Ekström. Tidigare har miljöpartiet kritiserat förslaget och Kommunals vice ordförande är också kritisk.
- Det minskar förtroende för politikerna när andra ska hålla igen, säger Lena Andersson, vice ordförande i Kommunal.
Arvodeskommittén i Eskilstuna har, som vi berättade häromdagen, föreslagit en höjning av Ekströms lön med 14 procent till närmare 50 000 kronor i månaden. - I mina ögon lyser det illa. Här kämpade vi för 5,5 procent och inte lyckades få igenom det. Ja, lite illa ser det ut, säger Lena Andersson, vice ordförande i Kommunal Sörmland. Förslaget om löneökningar för polititikerna kommer från arvodeskommittén, där alla politiska partier finns med och alla, utom miljöpartiet, ställer sig bakom förslaget. Miljöpartiets Björn Lymar anser att det är fel eftersom kommunen står inför besparingar och att löneökningen inte går att motivera. Ekström försvarar lönen Hans Ekström säger själv att det är arvodeskommittén som ska kommentera lönenivån och vill egentligen inte kommentera frågan om det är en rimlig löneökning, men gör det till slut när han blir pressad av Sveriges Radio Sörmlands reporter. - Det är en väldigt hög lön jämfört med vad människor har i sin vardag, å andra sidan har jag flera personer som arbetar åt mig, som har betydligt högre lön. Men om man jämfört med motsvarande uppdrag i andra kommuner kan man konstatera att det är ett synnerligen måttligt förslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".