Eskilstuna

Outokumpu varslar 450 anställda

Det finska stålföretaget Outokumpu varslar 57 anställda om uppsägning i Torshälla. Sammanlagt varslas 450 personer i Sverige om uppsägning. I Torshälla berörs 47 metallarbetare och 10 tjäntemän av varlset.

Det är finanskrisen och lågkonjunkturen som har gjort att efterfrågan på rostfritt stål har försvagats, och därmed minskar lönsamheten för företaget.

– Det kommer ju inte som någon överraskning, våra konkurrenter har ju redan börjat varsla, säger Mika Nesterinen som är sekreterare på Metallklubben på företaget.

På anläggningen i Torshälla berörs 47 metallarbetare och 10 tjänstemän av varslet. Idag jobbar cirka 350 personer på företaget i Torshälla varav runt 280 är metallarbetare.

Outokumpu’s tidigare planerade investeringar i Avesta och Degerfors skjuts upp minst ett år, uppger företaget.

Enligt Nesterinen inleds förhandlingar med facket på måndag och tisdag vecka 51 och sen fortsätter förhandlingarna i början av nästa år.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".