sörmland

Frivilliga söks till äldrevården

Att engagera frivilligkrafter inom den kommunala äldrevården blir allt vanligare runt om i länet. Nu söker äldreomsorgen i Torshälla frivilliga som kan tänka sig att ställa upp med sociala aktiviteter för de äldre.

– Jag känner ett visst människointresse och har också jobbat med äldre förut i mitt yrke som distriktssköterska, säger Inger Olsson som var en av deltagarna när äldreboendet Snäckberget bjöd in till informationsträff på torsdagen.

I dagarna invigdes Mötesplatsen i Vingåker ett samarbete mellan kommunens anhörigstöd och olika frivilligorganisationer.

Och i Katrineholm samarbetar kommunen sedan flera år tillbaka med ett brett nätverk av frivilligorganisationer.

Nu vill alltså även Torshälla göra ett försök. På äldreboendet Snäckberget hoppas man kunna rekrytera frivilliga till olika sociala aktiviteter personalen inte själva hinner med.

Det kan handla om allt från högläsning, baka eller leda någon form av studiecirkel.

– Vår syfte är ju inte att ersätta den befintliga personalen utan det här är ett sätt att få lite extra i de sociala aktiviteterna, säger Malin Eklund Sjöberg som är anhörigkonsulent.

Hon ser ingen risk med integrera frivilligkrafter i den kommunala verksamheten.

– Jag får så mycket tillbaka, glädje och tacksamhet som värmer både mig och den äldre, säger Inger Olsson om sin erfarenhet av att frivilligt vara med äldre.

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".