SÖRMLAND

Jordskalv kändes av i länet

Ett för svenska förhållanden mycket stort skalv drabbade södra Sverige klockan 06:20 på tisdagsmorgonen. Jordskalvet var som störst i Skåne, där larmcentralen blev nerringd direkt efter skakningarna. Men skalvet har också känts av i Sörmland.

Skalvet mätte mellan 4,5 och 5 på Richterskalan och kan vara det största på över hundra år. Epicentrum var nordväst om Ystad, men marken har också skakat här i Sörmland.

En Nyköpingsbo säger till Sveriges Radio Sörmland att hon trodde huset höll på att rasa ihop när hon vaknade av skalvet:

– Jag låg i min säng och sängen började skaka och det började skallra i glas och speglar, säger hon.

En annan Nyköpingsbo säger att hon kände hur bordet började skaka när hon satt och åt frukost, och hon förstod inte vad det var förrän hon hörde på radion om skalvet.

Seismologen Björn Lund säger att man kan förvänta sig efterskalv. Efterskalv brukar komma inom några dagar i ungefär samma område som det första. De brukar vara svagare och kan gissningsvis bli i storleksordningen 3,5 på Richterskalan, enligt Björn Lund.

Noggranna analyser kommer göras av tisdagens skalv. Forskarna vid Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) ska samla in så många vittnesmål som möjligt för att få ett grepp om skalvets effekter.

Om dagens jordskalv hade en styrka på 4,7, som inledningsvis angetts, kan det ha varit det största i Sverige sedan 1904.

Det så kallade Kosteröskalvet den 23 oktober 1904 hade en uppskattad magnitud på 6.

Andra större skalv under 1900-talet var i Halmstad 1985 med en styrka på 4,6 på Richterskalan, Skövde 1986, Solberg i Ångermanland 1983 och Vilhelmina 1993.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".