Lite ideologi orsak till avhopp

Fyra sörmländska politiker med framträdande poster har valt att lämna politiken under hösten - och sedan 1998 har fler än 5000 av landets folkvalda politiker bestämt sig för att sluta.
Jörgen Hermansson, som är professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, har deltagit i en studie över kommunala politikers avhopp: - Politiker uppfattar politiken som toppstyrd och att det är de professionella politikerna som styr och ställer. Fritidspolitikerna upplever att de har får för lite plats i partierna och i nämnderna. Dessutom finns tidsbrist och många hade en föreställning när de började om att man skulle arbeta med politiska och ideologiska frågor, men sedan visade det sig att man dränktes i detaljärenden. Gnestas kommunalråd Håkan Bratt, Sten Widerholm, ordförande i socialnämnden i Eskilstuna, Nina Jarlbäck, kommunalråd i Eskilstuna och Torgerd Jansson, ordförande i socialnämnden i Katrineholms kommun, har den senaste tiden bestämt sig för att lämna sina politikeruppdrag eller trappa ned. Torgerd Jansson säger att det också kan vara bra att politiker slutar till förmån för yngre krafter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista