Brister i tandvård för äldre

Landstinget i Sörmland var bland de sämsta i landet på att ge tandvård till vissa grupper av äldre och funktionshindrade under förra året. Det visar en undersökning som socialstyrelsen och landstingsförbundet har gjort.
En mycket hög andel i de här grupperna har alltså inte fått den tandvård de har rätt till. Jan Erik Johansson, chef för tandvårdsenheten på Landstinget säger att mätningen baseras på väldigt kort tid och dessutom har Landstingen i landet har kommit igång sent med att leva upp till tandläkarförsäkringen. Reformen, som började gälla 1999, innebär att vissa grupper av äldre och funktionshindrade på särskilda boenden berättigade till subventionerad tandvård. I Socialstyrelsens och Landstingsförbundets enkätundersökning för år 2000 så har endast 21% av den här målgruppen fått sk uppsökande tandvård- eller munhälsobedömning och 38 % av gruppen har fått så kallad ''nödvändig tandvård'' i Sörmland. Enligt Jan-Eric Johansson har Socialsstyrelsen och Landstingsförbundet tagit i i överkant då man gjort bedömningen över hur många som kan vara berättigade till den här tandvården. Socialstyrelsens och landstingsförbundets undersökning visar också att Landstingen har haft svårt att tolka de nya reglerna. - Det ligger en hel del i det även om det succesivt utvecklats en praxis, säger Jan-Eric Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".