Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Länet kan förlora KY-utbildningar

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 06.48
Lektion på KY-utbildningen Musik och Event.

Fem av de åtta kvalificerade yrkesutbildningarna i Sörmland som ansökt om att få starta till hösten finns inte med på KY-myndighetens lista med 89 KY-utbildningar som får starta under 2009. Men fler utbildningar kommer att beviljas tack vare nya pengar i regeringens stimulanspaket.

Två av utbildningarna som inte finns med är event utbildningarna i Nyköping, Nyköpings strands utbildningscentrum och kommunens Musik och Event-utbildning. 

– Jag tror att vi har de bästa chanserna man kan ha som KY-utbildning för vi har väldigt hög statistik som talar om att många av de som gått här får jobb inom det de har utbildats till, säger Lasse Sahlin som är KY-chef på Nyköpings kommuns Musik och Event utbildning.

På Musik och Event utbildningen i Nyköping har man grupparbete och  redovisningar. KY-utbildningen har funnits i sin nuvarande form sen 2005 och är etablerad på marknaden.

– Vi får ju förfrågningar om praktikplatser och uppdrag från branschen så det finns ju en efterfrågan, säger Hanna Håkansson som går andra året på utbildningen.

8 ansökningar kom från Sörmland till KY-myndigheten, men bara 3 beviljades.

I måndags berättade vi att Flens KY-utbildning i Praktisk industriteknik inte blivit beviljade att fortsätta.

Ytterligare 4 har inte blivit beviljade däribland Hälsoutvecklare för arbetslivet i Katrineholm och Produktionstekniker i Strängnäs.

Men nu väntar man på att regeringen ska dela ut mer pengar från stimulanspaketet så att man kan bevilja fler KY-utbildningar att starta eller fortsätta.

– Det här systemet är ju så att man hela tiden prövas det är inte så att en utbildning varar för evigt och konkurrensen kan vara hård, säger Margareta Landh som är informationsansvarig på myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning.

Landshövdingen i Sörmland och regionsamordnaren Bo Könberg vill att fler utbildningar nu ska etablera sig i länet och har därför uttryckt sina önskemål till KY-myndigheten.

Och besked om vilka ytterligare utbildningar som kommer att kunna starta under nästa år väntas, enligt KY-myndigheten, inom den närmsta framtiden.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".