Kd-politiker hoppas partiet överger Ja till EMU

Den sörmländske kristdemokraten Björn von der Esch tror att kristdemokraternas riksting, som startar på torsdagen, ska göra upp med partiets ställningstagande i EMU-frågan.
Det eftersom en majoritet av kristdemokraternas väljare inte stöder partilinjen ja till EMU - och Björn von der Esch hoppas att partiledningen ska dra slutsatser av det. - Jag hoppas att partiledningen lyssnar här. Nu har de varit väldigt öppna, och jag har fått agera emot utan att få känna av någon munkavle, säger von der Esch. Björn von der Esch är välkänd motståndare till EMU inom kristdemokraterna, och han agerar öppet för sin linje. Enligt SCB:s stora EMU-mätning med över 9000 tillfrågade så har han starkt stöd av partiets väljare - 48 av 100 KD-väljare skulle rösta nej om folkomröstningen hölls nu. Starkt stöd bland väljarna har däremot inte partiets ja till EMU. Kristdemokraterna är det borgerliga parti som har sämst stöd för sin partilinje i EMU-frågan - bara tre av tio KD-väljare skulle rösta för EMU idag. Björn von der Esch tror att det här kommer att bli en het fråga på kristdemokraternas riksting i som startar på torsdag den 26 juni - och han tror att partilinjen kommer att ändras: - Jag tycker det vore klokt om man inte tog definitiv ställning, utan lät medlemmarna själva bestämma hur de vill ha det, avslutar Björn von der Esch.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista