Många barn utan kolloplats

Eskilstuna är den enda sörmländska kommun som ordnar sommarkollo. 450 barn ville åka på kollo i sommar men det var bara drygt hälften som fick plats.
- Även om vår ambition är att nå de barn som har störst behov så är det inte alldeles enkelt att träffa rätt alla gånger, säger Håkan Ingårda, ansvarig för Eskilstunas kolloverksamhet. - Sammantaget tycker jag att vi lyckas ganska bra med att nå barnen med störst behov, men det finns ingen millimeterrättvisa. Eskilstuna kommun anser att kollo är viktigt för att barn ska få chansen att komma ut i naturen och bort från vardagen. Socialtjänsten och skolans elev- och vårdomsorg väljer ut bland ansökningarna. Sedan har Håkan Ingårda det sista ordet tillsammans med föreståndare och skolsköterskor på berörda skolor. Eskilstunabarnen skickas ut till tre olika kollon. Åshorn i Trosa, Sågarsveden utanför Ärla och Solvik i Torshälla. Solvik skiljer sig från de övriga då de bara har öppet dagtid. Ingen övernattning alltså. Men trots att kollo anses viktigt har inte Eskilstuna råd att skicka alla som vill åka. Och många av de föräldrar, vars barn inte får en trevlig kollosommar, har svårt att acceptera att deras barn nekas en plats på kollo. - Många föräldrar är besvikna, och en del är riktigt förbannade över att deras barn inte får plats, berättar Håkan Ingårda. - Men det är ett problem som man inte kommer runt utan att öka platsantalet, och det är tveksamt om ekonomin skulle ge oss den möjligheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista