Sörmland

Allt klart för bygge av Citybanan

Alla formella frågetecken kring miljardprojektet Citybanan, den planerade järnvägstunneln under Stockholm, är nu avklarade och arbetet startar under våren nästa år. Citybanan väntas få stor betydelse för att tågtrafiken till och från bland annat Mälardalen ska kunna öka.

– Det här är ett jätteviktigt projekt för hela Mälardalen, säger Erik Weiman, ordförande i landstingsstyrelsen i Uppsala län. Citybanan är inte bara en tunnel under Stockholm, utan den är en hel systemlösning som omfattar fem län i Mälardalen. Om det här inte hänger ihop, så får det återverkningar för hela Sveriges järnvägsnät.

Att järnvägstunneln, när den väl står klar 2017, kommer att innebära en stor förändring av resvanorna för långpendlare är det ingen tvekan om. Spårkapaciteten fördubblas, vilket ger en tätare och punktligare tågtrafik i Stockholm, Mälardalen och hela Sverige. Redan idag är det många i området kring Mälaren som arbetar på en ort och bor på en annan.

– Det här är en utveckling som vi vill ska fortsätta och förstärkas framöver, säger trafiklandstingsrådet i Stockholm Christer G Wennerholm.

– Det är oerhört positivt, för i hela Stockholm och Mälardalen jobbar vi gemensamt i Mälardalsrådet för att få till stånd den här fungerande bostads- och arbetsmarknaden. Människor väljer att bosätta sig och jobba utanför våra olika länsgränser och då måste vi se till att vardagen fungerar också.

Man kan se Citybanan som en isolerad lösning för Stockholm och byggtekniskt är det så, men effekterna kommer att märkas över ett desto större område. Det är därför övriga delar av Mälardalsregionen bidragit till finansieringen av järnvägsbygget, menar Mårten Blomqvist landstingsråd i Örebro.

– Vårt län är väldigt beroende av fjärrtåg och regionaltåg, att de kommer fram i tid och att de kan gå frekvent och då är Citybanan nödvändig för oss.

Ulf Bungerfeldt, Radio Stockholm
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".