Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Osäkert om Båvens strandskydd

Ett utökat strandskydd från 100 till 300 meter är den viktigaste punkten i den plan för att skydda sjön Båven, som länsstyrelsen väntas anta de närmaste dagarna. Men signaler kommer nu om att länsstyrelsen backar från förslaget, trots att många fastighetsägare och ideella organisationer är positiva.

– Jag tycker framför allt att det är bra om man förbättrar strandskyddet och inför en 300-metersgräns, säger Gunnar Olsson på Ekhaga gård i Sparreholm. Jag tycker det är viktigt att vi värnar om naturintressena som finns.

Är du förvånad över att det här har blivit en så infekterad fråga det senaste året?

– Ja, jag är mycket förvånad över det.

Båven är Sörmlands största sjö och är klassad som riksintresse för naturvård och friluftsliv. Den är känd för sitt rena och klara vatten och sitt rika fågelliv, med ett av landets tätaste bestånd av fiskgjuse och storlom. Här finns också Europas nordligaste bestånd av fisken mal och flera andra utrotningshotade djur.

Sjön är klassad av EU som ett Natura 2000-område, vilket innebär att Sverige har ett särskilt ansvar att förvalta den. Men övergödning och syrebrist börjar märkas av och trycket att exploatera med strandnära bebyggelse bara ökar.

Länsstyrelsens förslag att öka strandskyddet till 300 meter välkomnas av Naturskyddsföreningen, miljöpartiet och flera fastighetsägare. Men det får tummen ned av kommunerna och flera enskilda gods- och skogsägare, som protesterar mot planerna i färdigtryckta formulär som cirkulerat.

Frågan är så infekterad att grannar slutat hälsa på varandra och flera personer vi talat med, som värnar om sjön, vågar inte ställa upp på band av rädsla för repressalier. Men de berättar om allt fler undantag från Båvenplanen, med strandnära bostäder, bryggor och bastubyggnader.

Förslaget ligger nu färdigt för beslut, men en källa på länsstyrelsen säger att delen om 300 meters strandskydd var för kontroversiellt och är struket ur förslaget.

– Jag tycker att man ska värna om strandskyddet och förbättra det, säger Gunnar Olsson. Jag tycker att det ligger i ett modernt tänkande idag.

 Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".