Länet

Ökade krav ska sänka hyrläkarkostnader

Fler utbildningsplatser på läkarprogrammen för att få fler fast anställda allmänläkare och en gemensam upphandling för att sätta press på bemanningsföretagen och få ner priserna. Det kan vara ett par åtgärder som kan minska kostnaderna för hyrläkare i landstingen, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare kommer hyrläkarna i Sörmland att kosta 68 miljoner kronor i år, vilket är en ökning med sju miljoner jämfört med förra året och en ökning med hela 40 miljoner jämfört med 2004, då hyrläkarstopp infördes.

Agneta Jöhnk på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting säger att det är viktigt att komma till rätta med kostnaderna.

– Det är klart att det är olyckligt att vi ännu inte fått bukt med hyrläkarproblemet, säger Agneta Jöhnk.

Enligt Agneta Jöhnk är grundproblemet bristen på läkare i Sverige och att det är för få utbildningsplatser på läkarprogrammen.

– Vi behöver minst 80 platser till för 2010. Då tror vi att vi kommer mer i balans än vad vi har gjort hittills, säger Agneta Jöhnk.

Finns det några snabbare åtgärder att vidta, tror du?

– Det vi har jobbat med tillsammans med landstingen är att ta fram en gemensam policy för hur utnyttjandet av hyrläkare ska se ut. Sedan vet jag att man jobbar mycket med att bemanna upp på läkarsidan, säger Agneta Jöhnk.

Peter Jernberg, Sveriges Radio Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".