ESKILSTUNA

Kjulamarken ska giftsaneras

Miljögifter från förorenade massor i en tidigare grustäkt riskerar att ytterligare spridas till grundvattnet i Kjula utanför Eskilstuna. Kommunen ska sanera området, men har inte beslutat när saneringen ska påbörjas. 

För Gunnar Svensson, som bor i Kjula och tar sitt dricksvatten ur en egen brunn i närheten, kommer larmrapporten som en överraskning.

– Vi är i det närmaste grannar så det är klart att det väcker mycket tankar och funderingar, säger Gunnar Svensson.

Gifterna finns vid en före detta grustäkt, enligt en preliminär rapport som Eskilstuna kommun har låtit göra. I området bröts grus tidigare, och när marken skulle återställas i slutet av 1980-talet fyllde den dåvarande markägaren delar av marken med förorenade massor, bland annat industriavfall.

Redan tidigare har låga halter av arsenik och bly i dricksvattnet uppmätts, men halterna kan komma att öka, enligt rapporten. Dessutom har miljögiftet PCB hittats i massorna. Gunnar Svenssons brunn ligger 200 meter från den gamla grustäkten.

– Det första man får göra är väl att prova det vattnet vi har. Vi har ju en anslutning till kommunalt vatten också så det är ett fullgott alternativ att växla över till i sådana fall, säger Gunnar Svensson.

De som har kommunalt vatten behöver inte oroa sig.

– Vi gör också bedömningen att så länge man inte har dricksvattenbrunnen närmare än 200 meter från täktens norra del så är det ingen fara idag, säger Jeanette Häggroth, miljöinspektör i Eskilstuna kommun.

En slutgiltig rapport kring föroreningarna i Kjula kommer i början av nästa år. Saneringen av området kommer att kosta miljontals kronor. Den större delen av kostnaden står staten för. Miljönämndens ordförande Eila Clarstedt (v) kan i dagsläget inte säga när saneringen kommer att ske eller hur den kommer att gå till, men hon menar att det är bråttom.

– Vi ska naturligtvis göra något så fort som möjligt när vi får en sådan här larmrapport, säger Eila Clarstedt.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".