länet

Polisen gör sökningar i mobilen

Nästa år kan Sveriges poliser börja använda mobiltelefoner för att söka information i register och databaser och det kan komma att effektivisera polisarbetet ute på fältet avsevärt. I år har systemet provats runt om i landet, bland annat i Sörmland.

– Vi kan göra frågor på fordon och personer, säger Gustav Ahlfont på polisen i Uppsala, en av dem som testat den nya tekniken. Vi har bland annat tillgång till passbilder och det är till stor nytta när vi letar efter efterlysta och försvunna personer.

Det är en helt vanlig mobiltelefon som har laddats med en speciell programvara som Rikspolisstyrelsen tagit fram. Med några enkla knapptryck får polisen på ett ögonblick svar på mobilens skärm om vem som äger bilen han stoppat, om skatten är betald och hur det gick vid den senaste besiktningen.

– Man får snabbt information om omgivningar runt omkring och det möjliggör ett helt annat arbetssätt än vad man har kunnat göra tidigare.

Rutinfrågor av det här slaget sker för det mesta över polisradion in till någon av polisens länskommunikationscentraler, som har tillgång till alla register. När det är mycket att göra kan polispatruller i värsta fall få vänta bortåt en halvtimme på svar.

Testet, som omfattar ett 30-tal poliser, såväl spanare som ordnings- och trafikpoliser, visar att det finns stora tidsvinster att göra om systemet byggs ut.

– De långsiktiga effekterna är att man kan få mer tid för yttre tjänst, man ökar antalet lagförda brott och får en förbättrad kvalitet, säger Tomas Alsterlund, projektledare på Rikspolisstyrelsen.

Informationen som går mellan mobiltelefonen ute på fältet och polisens databaser är hemlig och krypterad. Testet ska nu utvärderas. Ger Rikspolisstyrelsens ledning sitt godkännande skulle poliser runt om i landet kunna börja använda den nya tekniken successivt under 2009. Det är något som polisen Gustav Ahlfont ser fram emot.

– Jag tror att det skulle innebära att polisen blir effektivare och att man får en synligare polis.

August Bergkvist, SR Uppland
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".