länet

Förslag om rätt att arbeta till 72 år

Kristdemokraterna vill ge alla laglig rätt att arbeta fram till 72 år, jämfört med dagens 67 år. Alla ska också ha laglig rätt att gå ner till deltid från 61-år. Det förslaget kommer från äldreministern och kristdemokraten Maria Larsson. Ester Mets från Eskilstuna pluggar till lärare och hon är en av många som vill gå i pension långt tidigare än 72.

– Det är mycket jobb, jobb, jobb och det känns som ålderdomen kan få handla om något annat än jobb, säger Ester Mets.

Näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun, Eva Lilja, ser ett problem med att göra det svårare för arbetsgivaren att pensionera sina anställda.

– Risken som jag ser det är om företaget eller organisationen har tänkt sig att i samband med vissa personers pensionsavgångar göra vissa förändringar och att man då tycker att det försvåras när personer väljer att stanna kvar, säger Eva Lilja.   

Redan nu får du i princip jobba hur länge du vill, så länge du har jobb, för din arbetsgivare kan tvinga dig att gå i pension när du är 67 och det är alltså den gränsen som kristdemokraterna vill höja till 72 år.

Enligt kristdemokraternas förslag ska också alla få laglig rätt att gå ner till deltid från och med 61 år. Redan i dag kan du gå i deltidspension vid 61 års ålder, men bara om arbetsgivaren tillåter det. Och frågan är hur många som egentligen vill jobba ända fram tills de är 72.

– Jag skulle aldrig orka det, säger Leif Sundkvist, från Eskilstuna, som jobbar som svetsare. Om man sitter vid ett skrivbord hela dagarna och vässar pennor, då kan man säkert orka längre, men inte om man har ett tyngre jobb med dålig arbetsmiljö.

– Jag skulle gärna se att de unga får jobb istället och att de gamla går i pension när det är dags, säger Helena Niemonen från Eskilstuna.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta tills du blir 72?

– Nej, jag vill gå i pension i en ålder då jag fortfarande kan njuta av livet och resa. Jag vet inte ens om jag lever när jag är 72.

 Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".