Isarna på Sörmlands större sjöar är ännu tunna. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.
GNESTA

Man gick genom isen - räddad av sin telefon

En man gick på tisdagsförmiddagen genom isen på sjön Sillen i närheten av Vårdinge församlingshem. Han ringde SOS från sin mobiltelefon. Efter en halvtimme i vattnet var räddningstjänsten på plats och kunde dra upp honom ur vaken.

Mannen slog larm strax efter 11:30 på tisdagsförmiddagen. Han hade med sig en mobiltelefon och lyckades ringa SOS när han låg i vattnet.

Räddningstjänsten hade telefonkontakt med mannen hela vägen till platsen. Mannen hängde i kanten av isvaken och räddningspersonalen talade hela tiden uppmuntrande till honom.

– Han var pigg i början, men på slutet var han medtagen ordentligt, säger Stefan Karlsson, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Gnesta räddningstjänst, Södertörns räddningstjänst och Nyköpings räddningstjänst ryckte alla ut till platsen. Dessutom skickades en helikopter till sjön. Dykare från Nyköping var på väg, men vände när de fått besked om att mannen var utom fara.

När Gnesta räddningstjänst anlände till sjön hade mannen legat i vattnet omkring en halvtimme. Mannen låg i en vak 400 meter från land och räddningspersonalen drog upp mannen med hjälp av en bräda, som de sedan firade in med en lång lina.

– Han var medtagen och genomkyld men kunde i alla fall prata. Han reste sig upp och stapplade när gnestastyrkan dragit in honom till land, säger Stefan Karlsson på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Mannen har nu förts i ambulans till sjukhus.

– Han var rätt klädd med ryggsäck, dubbar och telefon som han inte blötte ner, sammanfattar Stefan Karlsson.

Enligt Eskilstuna långfärdsskridskoåkare är isarna förrädiska nu, när det snabbt har frusit på. På flera håll är isen fortfarande tunn, särskilt där det ligger snö ovanpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".