Strängnäs

Begränsad försäljning av smällare

Missbruk av raketer och smällare har blivit ett allt större problem kring nyår. Det har gjort att Strängnäs kommun har valt att skärpa reglerna inför årets firande och nu har de också fått med sig handlarna, som är beredda att begränsa sin försäljning.

– Jag tycker att det är jättebra med strängare regler, säger Torbjörn Karlsson från Strängnäs, som är ute och handlar fyrverkerier. Det där okynnesskjutandet som förekommer två veckor innan och två veckor efter blir vi som hundägare galna på.

– De skjuter väldigt ofta och väldigt mycket, säger Liselotte Ahlgren i Strängnäs.

Hur tänker ni med era barn och raketerna?

– Vi vuxna tänder och de får stå en bit ifrån.

I år har man utökat områdena i centrala Mariefred och Strängnäs där det är totalt förbud för fyrverkerier och i övrigt i kommunen får man bara använda fyrverkerier mellan 17- 01 på nyårsafton. Orsaken är det missbruk som förra året bland annat ledde till en brand i Mariefred.

För att få bättre kontroll på försäljningen har man inlett samarbete med handlarna i kommunen, som gått med på att bara sälja mellan 27:e och 31:a och att inte marknadsföra de smällare och raketer som är mest intressanta för minderåriga.

– Vi tar bort småeffekterna och frontar inte fram dem i varuhuset, säger Lars Wahlgren, handlare på Överskottsbolaget. Vi försöker begränsa försäljningen.

Inför nästa år ser det ut som att den här typen av fyrverkerier inte ens kommer att beställas hem. Trots risken att förlora inkomster tycker Lars Wahlgren att begränsningarna behövs.

– Jag tycker att de i grunden är väldigt bra för att få stopp på missbruket, som vi råkade ut för förra året.

Att handlarna går med på det här kan också ha en annan förklaring tror han.

– Alternativet att inte gå med på det är att du inte får något tillstånd. Så är det inte i år, men om man hårdrar det längre fram så kommer kommun, polis och räddningsverket att tillsammans stävja det via tillståndsbiten.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".