Privat övningskörning - dyrt och krångligt

Att ta körkort kan bli en dyr historia även om man inte går på körskola. Särskilt kostsamt blir det för den som planerar att övningsköra privat med flera av sina barn. Man måste nämligen ha gått en speciell utbildning på en trafikskola tillsammans med varje barn.

Sedan den 1 januari 2006 gäller nya regler för den som ska övningsköra privat med någon. Förutom kravet på att man ska ha fyllt 24 år och haft körkort i fem år måste man också ha gått en introduktionsutbildning på en trafikskola.

Utbildningen är tre timmar lång och kostar 300-500 kronor. Handledaren måste gå utbildningen tillsammans med körkortseleven. Det här innebär att den som vill övningsköra med flera också måste gå introduktionsutbildningen flera gånger - en gång med varje elev.

– En som har två barn till exempel, och de ligger isär i ålder så att säga, kanske måste gå utbildningen två gånger, säger Jussi Ståhl på Vägverkets Förarenhet i Västerås.

– Själva utbildningen går ju ut på att man ska få grepp om vad det här med att utbilda någon till trafikant går ut på.

Men trots att man är godkänd som handledare för privat övningskörning i fem år efter att man klarat av introduktionsutbildningen får man inte övningsköra med någon annan än den elev man gått utbildningen tillsammans med.

– Tanken med det här är att man ska gå utbildningen ihop, så att eleven och handledaren ska ha hört samma sak. Så de har alltså varit på samma utbildning och fått samma information, säger Jussi Ståhl till P4 Västmanland.

För de föräldrar som har flera barn i tonåren som de vartefter ska börja övningsköra med innebär reglerna alltså att flera introduktionsutbildningar krävs; ett för varje barn.

Ann Wallin från Hallstahammar har nyss gått utbildningen tillsammans med dottern som hon just nu övningskör med.

Om ett par år, när det blir dags för sonen att börja övningsköra, måste hon gå utbildningen igen, trots att det sker inom den femårsperiod som hennes handledarutbildning är aktuell.

– För min del känns det ju lite onödigt, men likväl så kan jag känna att för honom och mig tillsammans i det här så är det ju ändå nyttigt.

– Men i slutänden kostar det ju pengar också att gå de här kurserna, så att det är ju ändå där det kniper, säger Ann Wallin till P4 Västmanland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".