länet

Fler döda i trafiken under 2008

2008 blev ett dystert år i den sörmländska trafiken. Enligt Vägverkets preliminära statistik dödades 16 personer, vilket är mer än dubbelt så många som året innan. Då dog 7 personer i trafiken. 

Någon riktig förklaring till ökningen just här i länet verkar inte riktigt finnas. I landet i övrigt har antalet döda i trafiken minskat.

– Det finns inget som talar för att situationen i Sörmland på nåt sett har förändrats, säger Mikael Klingstedt,  som är säkerhetsexpert på Vägverket och menar att det snarare är tillfälligheter att dödsolyckorna i Sörmland blivit fler. 

Antalet svårt skadade i trafikolyckor har också ökat i länet från 90 till 133. Också där ser man en minskning i landet i stort. 

Enligt Mikael Klingstedt på vägverket handlar det om att göra vägarna säkrare med exempelvis räcken och bättre anpassade hastigheter. Och det är sådant som vägverket är medvetna om, men som tar tid att genomföra. 

Lars Nordqvist på NTF i Sörmland är bedrövad över förra årets statistik. Han menar också att kommunerna också behöver ta större ansvar inte bara för att bygga om utan också för att informera invånarna.

– Man skulle försöka få människor att förstå att hastigheten kan vara avgörande för om vi dör eller överlever en trafikolycka, säger Lars Nordqvist.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".