1 av 2
Bengt Wahlström
2 av 2
Länet

Stort kunskapsglapp mellan äldre och yngre

Det finns ett stort glapp i kunskaperna om internet och den digitala världen mellan yngre och äldre människor. Det kan få negativa följder snabbare än vad många med bristande kompetens tror. Det menar omvärldsanalytikern Bengt Wahlström i Björnlunda utanför Gnesta.

Forskare och pedagoger inom IT-värden brukar hävda att brytpunkten går 1980. De som är födda före det är så kallade digitala invandrare medan dom som är födda efter är digitala infödingar.

– I denna tid av varsel så är det nästan en självbevarelsedrift att skaffa sig den nödvändiga kunskapen, såsom datakunskap, säger Bengt Wahlström.

Hur ser då framtiden ut, blir kompetensglappet ännu större? Det beror på, säger Bengt Wahlström.

– Antar man inte kunskapsutmaningen så kommer glappet bli väldigt stort. Men om man gör det så blir vi väldigt gångbara på arbetsmarknaden tillsammans med all annan erfarenhet, säger Bengt Wahlström som är omvärldsanalytiker.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".