länet

Kraftiga skattehöjningar

Med det nya året kommer skattehöjningar för alla sörmlänningar. Det beror på att landstingsskatten höjs med 65 öre. Men i både Strängnäs och Vingåker höjs även skatten till kommunen. Det är också de två kommuner där skatten höjs mest i hela landet.

I Strängnäs kommun höjs skatten med 1 krona och 55 öre i år. Enligt kommunens beräkningar så innebär det 2000 kronor mer i skatt om året för snittinkomsttagaren i Strängnäs.

Men invånarna i Strängnäs kommun är inte ensamma, alla sörmlänningar får högre skatt i år. Det är för att landstingsskatten höjs med 65 öre. Clas Olsson är chefekonom på Sveriges kommuner och landsting, och för honom var skattehöjningen väntad.

– Sörmland har ju bland landets lägsta landstingsskatter och dessutom en dålig ekonomi, så det var nästan logiskt att det skulle bli en skattehöjning även om det inte är roligt.

De som har små marginaler med höga boendekostnader och barn till exempel får ännu mindre marginaler, säger Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea.

– Men och andra sidan så får vi lägre skatt genom centrala beslut såsom jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".