ESKILSTUNA

Domen i Flinkmålet överklagad

Chefsåklagare Ulf Stålhane överklagade på onsdagen den friande domen när det gäller Flinkmordet. Den 44-åring från Katrineholm, som erkänt att han dödat Flink, friades från mordåtalet i tingsrätten eftersom han ansågs ha handlat i nödvärn.  

Åklagaren ansåg redan i tingsrätten att den misstänkte 44-åringen gått över gränsen för att gärningen skulle kunna betraktas som dråp. Det var också själva grunden till att han väckte åtal.

44-åringen hade följt med till Flink och där utsatts för ett sexuellt övergrepp och det var det som utlöste våldshandlingen.

I sitt överklagande, som lämnades in till Eskilstuna tingsrätt på onsdagen, klargör Stålhane för varför handlingen ska betraktas som mord.

När övergreppet sker reagerar 44-åringen med våld och övermannar Flink. Trots att Flink redan är försvarslös fortsätter 44-åringen genom att hugga Flink med kniv i magen. Detta bevisas av att Flink inte har några motvärnsskador på händerna, enligt åklagaren.

Den tekniska utredningen visar också att Flink efter att ha utsatts för det här våldet rört sig i lägenheten och bland annat tagit av sig sin nedblodade t-shirt och sedan försökt tvätta sig. Därefter ska Flink ha utsatts för det dödliga våldet, enligt åklagarens överklagande.

Slutsatsen av åklagarens resonemang är att 44-åringen efter det här våldet haft gott om tid på sig besinna sig, men ändå till slut utdelat det dödliga våldet mot den skadade Flinks huvud.

Mot den bakgrunden kan brottet inte bedömas som dråp utan 44-årigen ska dömas för mord, menar chefsåklagare Ulf Stålhane.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".