länet

Ökad risk för bränder

Nu när kylan slår till är det många som väljer att elda i sin eldstad. Men räddningstjänsten i Eskilstuna varnar för risken för bränder i eldstäder. Det är framförallt gamla sot- och tjärbeläggningar i skorstenen som utgör fara.

– Belastning på skorstenarna ökar ju mer man eldar i dem och värmen sprider sig i huset, säger Peter Ehrenstråle är brandinspektör.

Varje år får räddningstjänsten rycka ut och släcka bränder som uppstår när vi vill ha lite brasvärme i huset.

Senast i söndags fick två kvinnor föras till sjukhus sedan en villa i Aspesta utanför Kjula eldhärjats. Orsaken troligen relaterad till en eldstad.

– Det talades om att man tagit ur askan i en platsbehållare och ställt ut på trappan, berättar Ehrenstråle.

Och det är ingen garanti att askan ser ut att ha svalnat. En askhög kan fortfarande efter tre till fem dagar överleva och ge upphov till bränder.

Enligt Peter Ehrenstråle är det ofta så att man under perioder som inte är så här kalla eldar med begränsat drag. Då blir det lätt sotbeläggningar och tjärbildningar i skorstenen.

Börjar man sen elda på ordentligt och det blir varmt i hela skorstenen är det lätt att råka ut för soteld eller att tjärbeläggningar i skorstenen antänder.

Så vad ska man då tänka på förutom att ha en sotad och godkänd skorsten?

– Det ska brinna ordentligt och man ska ha torr ved, säger Peter Ehrenstråle.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".