strängnäs

"Central skola skapar segregation"

Beslutet att slå samman skolor i Strängnäs och skapa en större centrumskola möts av kritik. Lotta Wolgers från föräldraföreningen på Karinslundsskolan på Tosterön menar att kommunens beslut bidrar till att eleverna kommer att segregeras. 

– Många föräldrar på Karinslundsskolan vill inte ha sina barn på en skola i centrum och om man lägger ner skolan så finns det bara det alternativet, menar Lotta Wolgers.

Henrik Ljungqvist som är rektor på Karinslundsskolan håller med Lotta Wolgers om att alternativen för föräldrar som vill ha sina barn i en kommunal högstadieskola blir obefintlig med endast en central högstadieskola.

Men Ljungqvist menar också att det inte funnits så många andra alternativ för politikerna än att lägga ner skolor.

Lotta Wolgers menar att politikerna kunnat vänta lite och haft is i magen innan de beslutade om att det bara skulle finnas en kommunal högstadieskola som dessutom placeras i centrala Strängnäs.

– Det är ju ett faktum att skolan i Strängnäs har blivit segregerad på grund av de många friskolorna som har etablerats, menar Lotta Wolgers.

Hon får även i den frågan medhåll av Henrik Ljungqvist som menar att friskolor är bra men att det blir problem när friskolorna kan säga nej till att ta emot elever samtidigt som den kommunala skolan med mindre resurser måste ta emot alla.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".