Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Romsk personal minskar skolket

Publicerat torsdag 8 januari 2009 kl 16.01

Många romska ungdomar har hög frånvaro i skolan, men på den fristående Sverige-finska skolan i Eskilstuna har frånvaron minskat sedan skolan anställde romska assistenter. Viljo Mannerlinna, ordförande i den romska föreningen Joshua, anser att romska assistenter borde anställas också i den kommunala skolan.

– Skolan kommer att vinna på lång sikt, om de bara vill och bara vaknar till och anställer romer.

Många av Sveriges romer går inte ut grundskolan, i Malmö går bara fem procent av de romska ungdomarna vidare till gymnasiet enligt en lokal undersökning.

Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, handlar frånvaron bland romer om skolans bemötande.

Lärare har ofta låga förväntningar på romska barn och den romska historien och kulturen osynliggörs i läroböckerna. Det är också vanligt att romska barn trakasseras av andra elever.

– Man har blivit kallad zigenare och att man snor. Man har blivit mobbad. Lärarna har gjort det också. Kallat mig för zigenarjäkel och sådär, säger Eskilstunabon Leif Lindström om sin skolgång på 90-talet.

På Årbyskolan i Eskilstuna försöker man ta itu med elevernas skolk genom att ha samtal med elever och föräldrar. Men samtalen är inte alltid framgångsrika, enligt rektorn Karin Dahlin.

På Sverigefinska skolan i Eskilstuna har frånvaron bland romska elever minskat sedan skolan anställde romska assistenter, som fungerar som förebilder för barnen och underlättar kontakten med föräldrarna.

Men Karin Dahlin på Årbyskolan ser ingen möjlighet att anställa assistenter på sin skola.

– Sverigefinska skolan har ju fler romska elever än vad vi har. Storleken på gruppen har ju betydelse för vad man kan göra.

Viljo Mannerlinna, ordförande för föreningen Joshua, tycker att kommunen borde kunna anställa några assistenter som åker runt på de olika skolorna. För även om det kostar pengar så kommer man tjäna på det i längden, när fler romer kommer in i samhället, menar han.

– Vi måste börja arbeta nu för att det ska ske en förändring.

Längre reportage i eftermiddagsprogrammet:

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".