SÖRMLAND

Svårare för överviktiga att få adoptera

Överviktiga personer får räkna med en betydligt tuffare bedömning om de vill adoptera ett barn. För feta personer kan det i princip vara omöjligt. Kommunernas familjerättsansvariga tittar på den blivande adoptivförälders hälsotillstånd och överviktiga granskas särskilt.

Enligt Adelgard Göhran som är socialsekreterare på familjerättsenheten i Eskilstuna och har arbetat med adoptionsfrågor i Eskilstuna sedan i början av 1990-talet, så görs en strängare bedömning av personer som är överviktiga med ett BMI över 25.

Då tittar handläggarna extra noga på de läkarutlåtande som alltid lämnas in i samband med att någon söker medgivande till en adoption och krav ställs också på kompletterande undersökningar av bland annat blodfetter och kolesterol, samt blodsocker och insulin.

– Har den sökande dåliga värden och fortfarande vill adoptera så skickar kommunen ärendet vidare till socialstyrelsens rättsliga råd för bedömning och avråder socialstyrelsen så blir det nej till den sökande, säger Adelgard Göhran.

Vissa länder har egna regler för hur feta  blivande föräldrarna får vara. Thailand och Indien går gränsen vid BMI 30 och i Sydkorea BMI 29, berättar Inga Näslund, som är informationssekreterare på Adoptionscentrum. Hon tycker att det är bra att överviktiga granskas hårdare säger hon.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".